Jačanje sektora obnovljivih izvora energije

Bez autora
Sep 23 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas na otvaranju konferencije „Obnovljivi izvori energije Srbija 2024“ u Vrdniku da se očekuje da do 2026. godine imamo više od 1.500 zelenih megavata, što je 33 puta više nego 2012. godine.

Đedović Handanović je istakla da je to preko dva i po puta više nego pre dve godine, dodavši da smo u avgustu na mreži imali približno 390 elektrana na obnovljive izvore energije ukupne snage 753 megavata, kao i da je u toku izgradnja novih elektrana na OIE, koje će obezbediti još 750 megavata.

Uspešno su sprovedene prve aukcije za tržišne premije, najveće odjednom sprovedene u našem regionu po evropskom modelu. Investitori su prepoznali unapređenja regulative i rezultat je da smo obezbedili više od 715 megavata novih kapaciteta iz OIE i više od milijardu evra novih ulaganja u privredu i energetiku, naglasila je ministarka, dodavši da su u toku pripreme za sprovođenje drugog kruga aukcija.

Ona je podsetila na to da je Vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. sa vizijom do 2050. godine, kojim je definisan strateški cilj da do kraja decenije 45 odsto električne energije dobijamo iz OIE, odnosno da gotovo svaki drugi megavat bude zelen.

Prema njenim rečima, planirane su i izmene Zakona o energetici, koje će dovesti do boljeg funkcionisanja energetskog sistema i veće energetske sigurnosti, upravo u procesu zelene tranzicije, jer ćemo se spojiti sa tržištem električne energije Evropske unije.

Ministarka je ukazala na to da će država jačati sektor obnovljivih izvora energije i bilateralnom saradnjom sa zemljama koje imaju razvijen ovaj sektor, napomenuvši da je za ostvarivanje strateških i državnih ciljeva u oblasti OIE neophodna i efikasna realizacija javnih investicija.

U okviru EPS-a iduće godine će biti završena VE „Kostolac”, a do 2028. planirano je da bude realizovan i projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana kapaciteta jedan gigavat sa baterijama, rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da se nastavlja sa ulaganjima u jačanje prenosne i distributivne mreže, i dodala da će izgradnja RHE Bistrica obezbediti dovoljne rezerve za balansiranje novih solarnih i vetroelektrana, što je važno za sigurnost rada prenosnog sistema.

Ministarka se na marginama ove konferencije sastala sa Mohamedom Džamilom Al Ramahijem, izvršnim direktorom kompanije „Masdar“ koja je jedna od najvećih u sektoru obnovljivih izvora energije na globalnom nivou.

Đedović Handanović je predočila da je kompanija „Masdar“ u Srbiji prisutna gotovo deceniju i da je investirala približno 500 miliona evra u zelenu energiju.

Ova kompanija je naš dugoročan partner i razmatramo formalizaciju te saradnje i kroz bilateralni sporazum koji bi se odnosio na podršku u razvoju projekata obnovljivih izvora energije u našem javnom sektoru, navela je ministarka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik